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Thumaczenie
Zalecenia RFU (Federacja Angielska) w zakresie ,,nie brania udziatu” w maulu autowym

Aut

Klaryfikacja IRB dotyczgca zespotdw nie angazujacych sie w walke w formacji autu:

Jesli druzyna w obronie decyduje sie na brak walki w aucie poprzez , zespotowe opuszczenie
formacji - rzut karny dla druzyny w ataku

Jesli druzyna w obronie decyduje sie na brak walki w aucie poprzez otwarcie tunelu, czyli
stworzenie wolnej przestrzeni, ale pozostanie w formacji wéwczas kolejne kroki to:
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v
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Druzyna w ataku jest zobligowana do utrzymania pitki w rekach 1-go zawodnika w
formacji jesdli decyduje sie na przemieszczanie do przodu — gra jest kontynuowana
i zawodnicy w obronie majg prawo zwigzac¢ sie w maula lub zaszarzowaé zawodnika
niosgcego pitke.

Jesli pitka zostata podana do zawodnika znajdujgcego sie z tytu formacji — sedzia
informuje druzyne a ataku stowami ,zagraj pitke”, co druzyna jest zobligowana zrobi¢
natychmiastowo.

Jesli druzyna w ataku zdecyduje sie na przemieszczanie do przodu posiadajac pitke w
rekach ostatniego zawodnika (nie uwolni pitki) — sedzia podyktuje mityn za
»przypadkowa pozycje spalon3” niz rzut karny za obstrukcje.

Tekst Oryginalny
RFU Memorandum
Line out
IRB clarification for teams choosing not to engage at the lineout”

if the defenders in the line out choose to not engage the line out drive by "leaving the line-
out as a group", PK to attacking team;

if the defenders in the line out choose to not engage the line out drive by simply opening up
a gap & "creating space" & not leaving the line out, the following process would be followed:

v

attackers would need to keep the ball with the front player, if they were to drive
down-field (therefore play on, general play - defenders could either engage to form a
maul, or tackle the ball carrier only);

if they had immediately passed it back to the player at the rear of the "group", the
referee would tell them to "use it" which they must do immediately...

if they drove forward with the ball at the back (did not release the ball), the referee
would award a scrum for "accidental offside" rather than PK for obstruction.
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