Kwasy omega-3 w rugby14.12.2018
TweetKorzyści z suplementacji kwasów omega-3 u zawodowych sportowców obejmują wpływ na regenerację mięśni, który ujawnia się m.in. pod postacią lepszej zdolności do wykonywania określonych wysiłków – sugeruje badania przeprowadzone z udziałem zawodników Rugby Union z Nowej Zelandii.
Rugby Union to dyscyplina sportu ciesząca się w Nowej Zelandii równie wielką popularnością jak w Polsce piłka nożna, nie dziwi więc, że tamtejsi naukowcy postanowili sprawdzić efekty suplementacji w tej właśnie grupie zawodników. Badanie przeprowadzono, dzieląc uczestników na dwie grupy, przy czym w obu stosowano suplement białkowy, ale jedna partia była wzbogacona o kwasy omega-3 pochodzące z olejów rybich. Zawodnicy mieli stosować suplement dwa razy dziennie przez 5 tygodni w okresie przygotowań do zawodów.
Po zakończeniu badania stwierdzono z dużym prawdopodobieństwem korzystny, choć umiarkowany wpływ kwasów omega-3 na ból kończyn dolnych, zdolność do wykonywania podskoków oraz złagodzenie zmęczenia.
Całokształt wpływu kwasów omega-3 na elitę sportową trudno zignorować - jest to kolejne badanie ukazujące słuszność decyzji Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego o rekomendacji sportowcom suplementacji kwasów omega-3 (i białka również).
Źródło: Instytut Integracji Medycyny za Eur J Sport Sci. 2018 Nov;18